Tarinoita maalta

Maallemuuttajat vuosimallia 2019: Eveliina ja Tomi Mönkkönen, Kehvonpellon tila

Astun ulos autosta pienen maatilan pihapiirissä ja ensimmäisenä minua päin syöksyy pieni valkoinen raketti, Urho nimeltään. Tervetulotoivotukset ovat niin innokkaat ja lämpimät, että hymy leviää pakostakin kasvoilleni. Lämmin kesäpäivä saa muut eläimet nuokkumaan varjopaikoilla puoli unessa ja tunnelma on – no niin ihana kuin maalla vain voi olla. Eveliina huhuileekin jo päärakennuksen portailta, että peremmälle vain. Hän on juuri noussut alas hevosen selästä ja seuraava asiakas on tulossa parin tunnin päästä, joten pienelle juttuhetkelle on hyvin aikaa. Varsinkin kun aihe on hänelle rakas – maallemuutto.

Kuva: Kari Rantonen / Foto Elämys

Mikä sai teidät muuttamaan maalle?

”Oravanpyörästä pois hyppääminen. Ei tuntunut enää järkevältä tienata rahaa, jota sitten kulutushysterian vallassa tuhlataan kaikkeen. Se alkoi tuntumaan järjettömältä. Taustalla oli myös ajatus omavaraisuudesta.

Kuva: Kari Rantonen / Foto Elämys

Tämä koronakevät ei käytännössä muuttanut meidän elämää millään tavalla lasten kotikoulua lukuun ottamatta. Tilaa on ympärillä eikä aikaa tarvinnut viettää neljän seinän sisällä. Harrastuksissakaan käyntiä ei tarvinnut lopettaa kun ne löytyvät kotipihasta tai lähimetsistä. Myöskään kuntosali ei mennyt täällä kiinni.”, Eveliina naurahtaa viitaten tilan töihin, joiden jälkeen ei tarvitse enää lähteä puntteja nostelemaan.

Kuva: Kari Rantonen / Foto Elämys

”Täällä meillä on kaikkea eikä kaupungissa juuri tarvitse käydä. Tilan lähellä on jopa kaksi kyläkauppaa: Tuppurinmäen kyläkauppa melkeinpä naapurissa ja Kaulamon kauppa Konnuslahden kylällä. Näistä kaupoista saa elintarvikkeiden lisäksi mm. kuivikepaaleja ja rakennustarvikkeita ja pyritään aina suosimaan kyläkauppoja ostoksia tehdessä niin ne säilyisivät täällä jatkossakin. Lapset käyvät Konnuslahden kyläkoulua ja kovasti toivomme, että myös se saisi jatkaa toimintaansa.”, Tomi kertoo.

Miten ensimmäinen vuosi on mennyt?

”Remontoitavaa ja kunnostettavaa riittää, mutta ei kyllä enää lähdettäisi mistään hinnasta pois täältä. Heti kun kääntyy tuosta isommalta tieltä omalle hiekkatielle vanhan kuusikon varjoon niin mieli rauhoittuu ja koko keho rentoutuu. Eiköhän se kerro kaiken oleellisen. Auringonlaskua rantasaunan laiturilta ihaillessa ollaan kyllä useasti todettu toisillemme, että päätös maallemuutosta oli oikea.”

Kuva: Kari Rantonen / Foto Elämys

Eveliinan toinen unelma on myös käymässä toteen syyskuussa kun hän jää pois virkatyöstään ja työskentelee jatkossa kokoaikaisesti omalla Kevonpellon tilalla. Tila tarjoaa sosiaalisena kuntoutuksena tallitoimintaa ja tuettua työtoimintaa. Hyvinvointi- ja virkistyspalveluina tarjotaan hevospalveluja, työhyvinvointipäiviä, polttareita tai heppa- /luontoteemaisia synttäreitä. Myös päiväkoti- ja koululaisryhmät ovat tervetulleita tilalle. Toimintaan otetaan mielellään mukaan myös erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria sekä erityisryhmiä. Kehvonpellon tila on Green Care Finland ry:n jäsenyritys: toiminta ja palvelut pohjautuvat luonnon ja eläinten tuottamiin hyvinvointivaikutuksiin.

Lisätietoja tilasta:

www.kehvonpellontila.fi

Klikkaa alta itsesi Kehvonpellon facebookiin ja instagramiin!

Eveliina ja Tomi Mönkkösen pääset tapaamaan kasvotusten Leppävirran tutustumisristeilyillä la 8.8.2020 klo 13.00 ja 14.30 lähdöillä. Tule kuulemaan heidän tarinansa maallemuutosta ja kuinka ensimmäinen vuosi maaseudun rauhassa on sujunut!

Lisätietoja Tutustumisristeilyistä löytyy täältä

ja risteilyiden Facebook-tapahtuma löytyy täältä!

Saatat myös pitää...