Johanna Vehkaluoto on viettänyt miehensä kanssa kesät Vesannolla jo yli kymmenen vuoden ajan, mutta tänä vuonna mökkikausi venyi yli 7kk pituiseksi. Hänen miehensä on eläkkeellä ja Johanna itse työskentelee verkkotoimittajana Kymen Sanomissa, joten keväällä Uudenmaan sulkutilan alettua he päättivät siirtyä mökille.
– Sulkutila säikäytti, entäs jos Kymenlaaksostakaan ei kohta pääse minnekään. En kestänyt ajatusta siitä, että mökkikausi Vesannolla jäisi väliin. Mökillä tulee muutenkin vietetty kesällä mahdollisimman paljon aikaa, mutta nyt kun sain työnantajalta luvan jatkaa etätöitä kevään jälkeenkin niin olemme olleet melkein yhteen soittoon täällä jo yli 7 kuukautta, Johanna kertoo.
Pariskunta asuu Kotkassa, jossa he ovat käyneet kesän aikana vain parina viikonloppuna Johannan viikonloppuvuoron takia. Muuten työt sujuvat etänä Vesannolta aivan yhtä hyvin kuin Kotkastakin. Hyvä nettiyhteys on tietysti edellytyksenä etätyölle ja Johanna joutuikin heti alkuun vaihtamaan työläppärin liittymää, jotta netti toimisi riittävällä nopeudella. Sen jälkeen kaikki toimituksen sisäiset palaverit ovat hoituneet Teams -sovelluksella ja haastattelut, kuvausjärjestelyt ja muu yhteydenpito yleensä puhelimella.
– Työpäiväni ovat hektisiä aamusta iltapäivään asti, mutta mökillä työskennellessä pienetkin tauot palauttavat ihan eri tavalla kun kaupungissa. Tarvitsee vain astua ovesta ulos luonnon keskelle kuuntelemaan lintujen laulua ja ihailemaan järvimaisemaa niin mieli rauhoittuu, Johanna kertoo.
Johanna itse ei ole Vesannolta kotoisin, mutta hänen vanhempansa asuvat Johannan äidin lapsuudenkodin pihapiirissä melko lähellä heidän mökkiään. Myös veli asuu Vesannolla, joten perheen läheisyys oli yksi seikka, jonka vuoksi he halusivat keväällä siirtyä mökille koronatilanteen alkaessa.
Mitkä muut seikat mökillä asumisessa ja etätöiden tekemisessä sitten viehättää?
– Mökillä lämmitettään sauna joka ilta työpäivän päälle. Harrastuksetkin ovat tässä koko ajan lähellä kun koiran kanssa on helppo tehdä pidempiäkin lenkkejä ja marja- ja sienimetsät alkavat omasta pihasta. Mies on myös keksinyt itselleen mielekkäitä rakennusprojekteja ja puuhommia niin saan päiväsaikaan työrauhan sisällä mökissä, Johanna kertoo.
Marraskuun ensimmäisen viikon jälkeen pariskunta siirsi arkensa takaisin Kotkaan ja mökki jäi Johannan vanhempien huostaan talvelksi. Mielessä kuitenkin siintelee jo ensi kevät ja mahdollinen uusi pitkä mökkeilykausi etätöineen. Vuosi 2020 on varmasti muokannut työkulttuuriamme pysyvästi ja jatkossa yhä useampi meistä on vapaa päättämään itse mistä käsin tekee työnsä. Monipaikkaisuuden yleistymiselle on siis aivan uudet edellytykset.
Kirjoittaja: Jenni Lemettinen, MASU-hankkeen projektipäällikkö