Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU)-hanke on Vesannon ja Leppävirran kunnan yhteistyöhanke, jossa puretaan maalle muuton esteitä ja tunnistetaan millä tavalla ja mistä tavoitamme maaseudun uudet asukkaat. Pyrimme myös tuomaan esille maaseudun elinvoimaisuutta ja kaikkia niitä seikkoja, jonka vuoksi ihmiset maalla viihtyvät. Hankkeen tulokset ja toimenpiteet ovat kaikkien kuntien hyödynnettävissä ja maallemuutto.fi-sivusto voi tulevaisuudessa laajentua edistämään isomman alueen maallemuuttoa.
Tavoitteena on suunnitella, kokeilla ja arvioida maaseutuasumiseen liittyviä erilaisia asumisratkaisuja ja siihen liittyvää viestintää. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2020-31.12.2022 ja sitä rahoittaa Kehittämisyhdistys Mansikka ry (Leader Mansikka) EU:n maaseuturahastosta.
Tiedote: Maallemuutto yhä useamman unelmissa
Tutkimusten mukaan noin miljoona suomalaista haaveilee maallemuutosta. Vesannon ja Leppävirran yhteistyönä toteuttama Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU)-hanke aikoo purkaa maallemuuton esteitä ja tunnistaa millä tavalla ja mistä tavoitamme maaseudun uudet asukkaat. Usein esteenä ovat ennemminkin mielikuvat esimerkiksi siitä, ettei maalta löydy töitä tai ettei palvelut ole riittävät. Varsinkin nyt etätöiden yleistyttyä kerta heitolla tänä keväänä, näkevät ihmiset tilanteen uudessa valossa ja myös tilaa ympärillä arvostetaan ihan uudella tavalla.
Jäisinkö maalle? -kampanja
”Vesannolla aloitamme kesäasukkaiden kosiskelulla. MASU-hanke kiertää yhdessä rakennustarkastajan kanssa halukkaiden kesäasukkaiden mökkejä ja kakkosasuntoja ja antaa paikan päällä arvion tarvittavista muutostöistä ja niiden kustannuksista. Vesannolla pyritään kaikin tavoin auttamaan kesäasukkaiden jäämistä kuntaan ihan kokoaikaisesti nyt kun moni on jo koronakevään jäljiltä harjoitellut etätyötä ja viettänyt ehkä entistä enemmän aikaa maalla.”, hankkeen projektipäällikkö Jenni Lemettinen kertoo.
Hankkeen aikana pyritään myös kaivamaan esiin kaikki kylien ”piilomyynnissä” olevat talot ja tilat, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet tyhjilleen tai vajaakäytölle. Esim. perikunnille voisi olla hyvä ratkaisu vuokrata taloa tai tilaa ulkopuoliselle, jolloin rakennukset pysyisivät asuttuna ja hoidettuna. Näin tunnearvoa sisältävää suvun kotipaikkaa ei tarvitsisi myydä.
Edullinen asuminen ja helppo arki houkuttelevat
”Asumisen edullisuus on yksi selkeä maalle houkutteleva tekijä. Leppäviralta saa uuden omakotitalon isolla rantatontilla samalla hinnalla kuin pääkaupunkiseudulta yksiön tai kaksion. Asumisen laatu ja mielekkyys voi siis olla ihan toisella asteella maaseudulla ja luontoharrastuksetkin odottavat kotioven takana.”, Lemettinen kertoo.
Leppävirralla järjestetään yhteistyönä kunnan, FutureSavo-hankkeen ja Soisalon Seudun kanssa Tutustumisristeily la 8.8.2020. Tarkoituksena on esitellä Unnukan rantaan rajoittuvan Ukonniemen asuinalueen tontteja vesiltä käsin mahdollisille muuttajille ja kesäasukkaille. Ilmaisen järviristeilyn aikana pyritään esittelemään myös alueen työ- ja harrastusmahdollisuuksia, kattavia palveluita ja maaseutuarjen helppoutta.
Viestinnällisesti mahdollisia maallemuuttajia pyritään löytämään mm. sosiaalisen median kautta, jossa kohdennettua markkinointia on helpompi toteuttaa ja viestintäkokeiluja on nopea suorittaa. Sosiaalisessa mediassa julkaistaan myös runsaasti tunnelmakuvia & tarinoita maalta. Hankkeen nettisivujen (www.maallemuutto.fi) tarkoituksena on tarjota laajemminkin tietoa ja vinkkejä maallemuutosta haaveileville. Sivusto voisi tämän kaksi vuotisen hankkeen jälkeen jäädä elämään laajemmankin kuntaverkoston käyttöön.
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2020-31.12.2022 ja sitä rahoittaa Kehittämisyhdistys Mansikka ry (Leader Mansikka) EU:n maaseuturahastosta 140 000 eurolla. Kuntien rahoitusosuus hankkeessa on 35 000€ eli kokonaisrahoitus on 175 000€.
Laura Vänskä, projektipäällikkö
Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU)-hanke
www.maallemuutto.fi
p. 044 282 5589